Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X-100S test

Fuji X-100S Test
Geschreven: 29 maart 2015
Deze camera is al heel veel besproken en beschreven. Wat moet ik nog toevoegen aan al die tests die geschreven zijn? Mosterd na de maaltijd zou je denken. Nou, ik heb toch nog wel een puntje. Bijvoorbeeld dat ik deze camera nooit zou kopen. Er is een belangrijk aspect aan deze camera door wat door Fuji volkomen verkeerd ontworpen is. Het is een hele goede camera die prachtige foto’s kan maken en toch zou ik de X-100S nooit kopen. En daar is een reden voor. Het gaat nu de eerste keer worden dat ik niet zo positief ben over Fuji, maar tegelijkertijd aan de andere kant weer wel. Recht is recht en krom is krom. En er zit iets enorm kroms in de X-100S. Dus lees maar verder.

Wil je weten wat? Kijk naar de afbeelding hieronder en verbaas je.
Stacks Image 139
Stacks Image 170
Bij gebruik van diafragma waarde F/2 kun je qua sluitertijd niet hoger komen dan een 1/1000 e sec. Wat is dat voor een onzin? Bij F/4 kan de sluitertijd niet hoger dan een 1/2000 e sec. en pas bij F/8 kun je beschikken over de maximale 1/4000 e sec. Voor de Fuji X-100S betaal je momenteel nog steeds 950 euro voor. De camera is ooit beginnen met een verkoopprijs van iets boven de 1100 euro. En dan krijg je dit? Een camera waarmee je niet kunt belichten hoe je zou willen belichten! Ik vind het nogal schokkend. Wat wel kan, zijn de mogelijkheden en specificaties die toebehoren aan een goedkope compact camera van rond de 200 euro. Maar dit kan absoluut niet in een hoog geprijsde camera als de Fuji X-100S.

Wat is er zo erg aan dan?
Wanneer je met Fuji fotografeert heb je snel de neiging om de camera op 800 iso te gaan gebruiken omdat dan de DR400 gebruikt kan worden. Een verruiming van het dynamisch bereik. Iets wat geen enkele andere fabrikant kent. Het dynamisch bereik kunnen vergroten biedt heel veel voordelen. Dit wordt echter pas mogelijk vanaf 800 ISO. Dat is overigens zo bij alle Fuji camera’s en daar is niets vreemds aan. De uitleg gaat verder…

Het nadeel is wel dat je in de snellere sluitertijden terecht gaat komen (door de benodigde hogere ISO waarde) wanneer je actief met je dynamisch bereik wilt gaan fotograferen. Dus ISO waarde moet wel omhoog in omstandigheden met hoge contrasten die je te lijf wilt gaan met het vergroten van het dynamisch bereik. Het gevolg is dat je met snellere sluitertijden gaat fotograferen, wat helemaal geen nadeel hoeft te zijn, maar die zijn pas beschikbaar vanaf F/8. Want met lagere diafragma waarden kun je met deze Fuji camera geen echt snelle sluitertijden gebruiken. En zo kom je in een spiraal waar je helemaal niet in wilt zitten, maar ook niet uit kan komen.

Dat je op F/2 slechts tot een 1/1000 ste sec kunt belichten. Ik kom dit wel eens tegen op compact cameraatjes van 200-300 euro maar niet op een camera van 950-1100 euro. En de cursiste tevens eigenaresse heeft de camera gekocht omdat ze zoveel goede tests heeft gelezen over de Fuji X-100T. Want nergens heeft ze ook maar iets kunnen lezen over dit zeer specifieke ontwerp probleem. Geen enkele tester/blad/magazine maakt hier melding van. Hoe kan het toch dat al die mannen die deze camera getest hebben dit volledig over het hoofd hebben gezien? Ja dus, maar het is wel heel erg vreemd. Ik heb zelf ook nog een aantal testen erop nageslagen en kom ook voorbeeld foto’s tegen. Echter nooit boven de 1/1000 e sec.

De cursiste voelde zich na dit bovenstaande verhaal te hebben geconstateerd tijdens de cursus behoorlijk besodemieterd. Nergens maar dan ook nergens is hier iets over geschreven. En tijdens de cursus liep ze vast met bepaalde oefeningen. Niet omdat zij het niet kon maar de camera kon het niet. Dat is erg suf en stom als je net een paar maanden geleden zoveel geld hebt uitgegeven. En ja, nu gaat ze een Fuji X-T1 aanschaffen. Dat is pijnlijk. Weer een nieuwe camera kopen…weer veel geld uitgeven. Met dank aan de testers die niet goed testen!
Stacks Image 173
De camera is heel erg goed, nagenoeg zo goed als de X-Pro1 en de X-T1, maar je bent niet flexibel met belichten met de X-100S. De bandbreedte waarin je kunt manoeuvreren met de sluitertijd is te klein om flexibel en als gewenst te kunnen fotograferen.

De oplossing om door te draaien naar diafragma 8 is geen oplossing. Want met het vaste 23 mm objectief schiet je dan altijd alles scherp. Het is een behoorlijk groothoek objectief en dat in combinatie met F/8 laat altijd alle foto’s volledig scherp zijn. Een beetje spelen met scherptediepte kan niet. En dan zeg ik weer… voor zoveel geld, nee dat kan echt niet.

Fuji heeft dan nog wel een 3 stops ND filter ingebouwd om het probleem een beetje te camoufleren, maar dat is geen serieuze oplossingen voor een dergelijk probleem. Wanneer je dan een snellere sluitertijd nodig hebt moet je eerst weer je menu in, je ND filter aanzetten en dan pas kun je weer verder gaan met fotograferen. Bij een volgend onderwerp of andere situatie moet je weer je menu in om dan weer het ND filter uit te zetten.

Hoe enthousiast ik altijd ook ben over Fuji, eerlijkheid duurt het langst, dit is gewoon een slecht ontworpen camera.

Is dan alles slecht aan deze camera?

Nee niet alles. Het objectief is perfect, de beeldsensor is perfect, de bediening is ook goed, batterij levensduur en ga zo maar door, het is allemaal goed tot uitmuntend. Het is de enige Fuji camera waarmee je fatsoenlijk draadloos kunt flitsen, maar ga ik verder geen aandacht aan besteden in deze test omdat de basis van de camera niet klopt.

En daarom zeg ik, niet kopen. Wanneer je serieus gaat fotograferen met deze camera kom je er heel snel achter dat dit niet kan met de X-100S. Je loopt heel snel tegen de limieten aan zoals ontworpen door Fuji. En dan wordt het zo’n gepriegel omdat je alles moet gaan omschakelen en veranderen. Dat is geen doen en past ook echt niet bij het prijskaartje wat er aan hangt.

Maar verder is de camera echt heel erg goed, lekker compact en klein. De ideale reiscamera voor mensen die een hekel hebben aan sjouwen, maar dan wel voornamelijk naar de donkere delen van de wereld op reis moeten, anders loop je vast met deze camera.

Een laag diafragma op een zonnnig strand gebruiken omdat je weinig scherptediepte wenst kun je wel vergeten.

Verder zou ik nog veel kunnen schrijven over het feit dat met de X-100S je kunt flitsen tot een 1/4000 e sec. Het is de enige Fuji die dit kan. Maar na constatering van het grote probleem van deze camera vind ik dat eigenlijk niet meer belangrijk. Het is mooi dat het kan, maar het gene wat er niet kan is in dit geval voor mij belangrijker.

Ik kan ook schrijven dat het vaste objectief van zeer hoge kwaliteit is. Het is ook zo, maar wat moet ik ermee als je niet kunt belichten zoals je zou willen of zou moeten belichten? Hoe goed de camera ook is, ik vind het een draak.
Conclusie
In principe is de Fuji X-100S is een super goede camera. Maar…. ik ga het niet nog een keer schrijven. Het is wel duidelijk denk ik. Wat een ontzettende knoepert van een fout in het ontwikkeling proces van Fuji. Bij de opvolger de X-100T heeft Fuji het inmiddels opgelost middels een electronische sluiter oplossing in te bouwen die sluitertijden tot een 1/32.000 ste sec. mogelijk maakt. Dat lijkt heel erg snel en dat is het ook, maar wil je de DR functie goed kunnen gebruiken dan moet je op 800 ISO fotograferen en met een beetje zon erbij en een laag diafragma kom je met gemak aan dit soort sluitertijden.

De Fuji X-100T heb ik nog niet mogen aanschouwen en zo kan ik dus niet schrijven of het probleem opgelost is door Fuji, volgens mij wel, maar ik weet het nog niet zeker.

Hoe goed deze Fuji camera ook is qua beeldkwaliteit, dit is niet een camera voor een serieuze fotograaf. Wetende wat het probleem is met deze camera zou ik hem echt kopen. Leuk voor een hobbyist die leuke kiekjes wil maken en niet teveel tijd kwijt wil zijn aan het fotograferen zelf. Dan kan je deze Fuji wel kopen. Wil je meer dan zijn andere camera’s van Fuji veel geschikter. Bij de Fuji X-100T lijkt het probleem te zijn opgelost,

Plussen:
• Lekker klein en licht, de ideale reiscamera
• Dynamisch bereik uitbreiden is en blijft een heel groot pluspunt
• Contrast kunnen opdelen qua instellingen in schaduwen en hooglichten.
• Fenomenale beeldkwaliteit
• Ruis? Wat is dat?
• Veel en veel scherper
• Fuji kleuren, genuanceerder mooi
• Zeer goed objectief
• Live histogram tijdens het fotograferen

Minnen:
• Beperkt gebruik van sluitertijden
• Bijna alles wordt altijd scherp
• Geen zoom mogelijkheid, is niet heel erg, maar soms kun je echt niet dichtbij genoeg komen
• Wordt niet meer geüpdatet door Fuji met firmware updates
• Geen CC chroom stand, niet echt belangrijk dit hoor
Resumé:
In principe een fantastische camera, maar er zit een grote ontwerpfout in. En daarom moet je deze camera niet kopen. Normaal gesproken zou ik deze camera met een 9 beoordelen, nu kan ik echt niet verder komen dan een 7.5
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.5
9.0
8.5
8.5
7.0
7.5
7.0
Beoordeling: 7.5